Ötvenmillió súrlódóbetét a Schaeffler Savariától

A Schaeffler-csoport egyik legnagyobb vállalataként működő Schaeffler Savaria Kft. újabb termékjubileumot ünnepelt. Az innovatív termékekről és úttörő megoldásokról ismert szombathelyi telephely 2016 óta 50 millió súrlódóbetétet gyártott. A termék sikere a munkavállalók szakértelméről, precizitásáról tanúskodik.

A Schaeffler Savaria Kft. egyik klasszikus belső égésű járművekhez gyártott terméke a súrlódóbetét, melyet a szombathelyi üzemben 2016 tavasza óta készítenek mintegy 1500 m2-es gyártási területen. Az első gyártási évben 6 millió súrlódóbetét gördült le a szombathelyi gyártósorokról. Napjainkra évente körülbelül 7,3 millió darab készül a termékből az üzemben mintegy 57 Schaeffler-munkatárs közreműködésével.

A Schaeffler-csoportnál világszerte csupán négy helyszínen gyártanak ilyen terméket, mely a kuplungtárcsa egyik fő alkatrésze. Számos követelménynek meg kell felelnie, hogy feladatát – a motornyomaték átvitelét – hatékonyan ellássa. Ilyen követelmények például: magas mechanikai, termikus szilárdság, állandó súrlódási tényező, alacsony tömeg, magas kopásállóság. A súrlódóbetét elkészítéséhez szükséges komplex gyártási folyamatok közé tartozik a fonalgyártás, extrudálás, préselés, hőkezelés, köszörülés, fúrás, impregnálás. A szombathelyi üzem termékportfóliójában egyébként közel 150 különböző súrlódóbetét-készterméket különböztethetünk meg. Három belső Schaeffler vevő részére szállít a cég a termékből.

A Schaeffler számára ez termékcsoport a jövőben is a termékpaletta fontos eleme marad. A szombathelyi vállalat elkötelezett a folyamatos fejlesztés iránt, hogy termékei minden tekintetben megfeleljenek a jövő elvárásainak.

Közös ünneplés

A Schaeffler Savaria Kft. munkatársai közösen ünnepelték májusban a termékjubileumot.

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője beszédében úgy fogalmazott, „Nyolc éve indítottuk el súrlódóbetét gyártásunkat. Közös munkánknak, szakértelmünknek köszönhetően ezzel ismét bővült termékportfóliónk. Komplex eljárások, szaktudás és precíz munka kell a termék gyártásához, a vállalatunktól elvárt hibátlan minőséghez. Jelenleg közel 60 kollégánk dolgozik ezen a területen. Gratulálok munkatársaimnak. Köszönöm lojalitásukat, elkötelezett munkájukat. Büszkék vagyunk, kiváló teljesítmény. A jövőben is számítok mindenki munkájára.”