Így reagált a Rába a kihívásokra

A Rába csoport 2024 első negyedévi realizált üzemi eredménye és az EBITDA szintű nyeresége is kiemelkedő teljesítményt mutatott az előző év azonos időszakához képest. A piaci kihívásokra való dinamikus reagálás és az üzleti környezethez való alkalmazkodás a kulcs a versenyképesség megtartásához. A Rába elkötelezettsége a megújuló energia felhasználás, a digitalizáció, valamint a modern és fenntartható gyártási folyamatok fejlesztése iránt továbbra is töretlen.

A Rába Modernizációs Program keretében végrehajtott stratégiai jelentőségű technológiafejlesztő beruházások és reorganizációs tevékenységek jelentős eredményei már 2024-ben is láthatóak. A Program részeként további jelentős lépések történtek a digitalizáció terén is, a hálózatfejlesztés keretében elkészült a győri telephely új optikai gerinchálózata, valamint egy felkészülési időszakot követően a negyedév zárásaként megtörtént a régi vállalatirányítási rendszer cseréje és az éles átállás egy új, modern felhőalapú rendszerre.

A fenntarthatósági törekvések részeként a terveknek megfelelően befejeződtek a győri és sárvári napelemparkok építési munkálatai, és megkezdődtek a próbaüzemek. Ezen jelentős beruházások nagy mennyiségű zöldenergiát biztosítanak majd a gyártási tevékenység számára, hozzájárulva a vállalatcsoport környezeti lábnyomának csökkentéséhez, valamint az energiafüggetlenséghez.

Sikeresen indult a hadiipari vegyesvállalat

A Gidrán Páncélozott Járművek Kft. januári cégbejegyzését követően a tulajdonosok komoly erő források mozgósításával előkészítették a győri összeszerelési tevékenység infrastrukturális és strukturális hátterét, a munka a tervezettnek megfelelő ütemben halad. A közelmúltban a török-magyar vegyesvállalat részt vett több jelentős kiállításon is, megkezdve pozícionálását a hazai és nemzetközi hadiipari piac új szereplőjeként.

A vállalatcsoport továbbra is elkötelezett a versenyképesség és a fenntarthatóság növelése mellett, az erőfeszítések eredményeként a jelenlegi piaci kihívások közepette is biztosított a stabil és nyereséges működése.

Keresletcsökkenés várható a többi piacon

A haszongépjárművek piacán tapasztalható korábbi növekedési trendek 2023 II. félévétől kezdődően csökkenésbe fordultak és az év hátralévő részében is további határozott keresletcsökkenés várható. Az iparágspecifikus piaci trend szinte az egész Rába csoport árbevételére kedvezőtlen hatással volt, a 17 milliárd forintos csoportszintű árbevétel 16,3 százalékos csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához képest. Ennek fő oka a Futómű üzletág és a mezőgazdasági piacra termelő Hajtómű üzletág forgalmának visszaesése. Bár az iparágspecifikus tényezők az előrejelzések alapján nem mutatnak jelentős javulást az év hátralévő részére sem, a kulcs a kihívásokra adott gyors és hatékony válaszokban, valamint a piaci körülményekhez való alkalmazkodásban rejlik. Ennek bizonyítéka, hogy a szigorú költségkontrollnak és a sokrétű hatékonyságnövelő menedzsment intézkedéseknek köszönhetően 2024 I. negyedévében a csoportszintű realizált üzemi eredmény 9,7 százalékos növekedéssel 558 millió forintot ért el, 1.182 millió forint EBITDA szintű nyereség mellett. Az árfolyamok alakulásából származó hitel átértékelés a pénzügyi eredmény soron veszteségként jelent meg, azonban ez egy nem realizált tétel, nem a vállalatcsoport tényleges teljesítményének mutatószáma. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1.767 Ft/részvény volt.

„A Rába csoport folyamatosan bizonyítja, hogy képes sikeresen alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez és gazdasági kihívásokhoz. Az elmúlt negyedévben bevezetett költségkontrollt és hatékonyságnövelést érintő intézkedéseink, valamint a Rába Modernizációs Program keretében végrehajtott stratégiai beruházásaink mind hozzájárulnak a hosszútávú stabil működéshez. Új vegyesvállalatunk, a Gidrán Páncélozott Járművek Kft. sikeres indulása, a napelemparkok üzembe helyezése és a digitalizációs lépéseink újabb bizonyítékai annak, hogy vállalatunk elkötelezett a jö vőbe való befektetés és a fenntartható fejlődés mellett. Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunk immár több mint 127 éve megbízható partnere ügyfeleinek és befektetőinek egyaránt, munkánkat pedig a jövőben is ennek szellemében folytatjuk” – fogalmazott Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.