Az energiamegtakarításban is élre tör az Audi Hungaria

Az Audi Hungaria Mission:Zero környezetvédelmi programjának keretében minden évben energiacsökkentési célokat határoz meg. A győri vállalatnál 2023-ban közel 22 000 MWh megtakarításnak megfelelő energiahatékonysági intézkedést valósítottak meg, mely 4800 háztartás éves villamos energia, és 540 háztartás éves hőenergia felhasználásának megfelelő mennyiség.

A tavalyi évben összesen közel 12000 MWh villamos- és hőenergia megtakarítást ért el a vállalat az irodahelységek és gyártócsarnokok fűtési hőmérsékletének csökkentésével, valamint a komfort szellőzőgépek ventilátorainak fordulatszám optimalizálásán keresztül.

Ezzel az intézkedéssel a vállalat a fűtéshez használt földgáz mennyiségének csökkentésével párhuzamosan a geotermikus hőenergia felhasználásának részarányát is növelte, így a fűtésre felhasznált energia immár 95 százaléka geotermikus energiából származik.

Energiahatékony gyártósorok

A mechanikus megmunkálás területén is jelentős energiamegtakarítást ért el a vállalat: a gyártósorok emulziókiszolgálására használt régebbi típusú berendezések villanymotorjainak direkt kapcsolását frekvenciaváltós szabályozásra cserélték, ezáltal a gyártósor emulzióigénye a rendszerszivattyúkkal sokkal pontosabban lekövethető. A módosításnak köszönhetően átlagosan 30 százalékkal csökkent a gépek energiafelhasználása, ami közel 1200 MWh megtakarítást jelent.

A vállalat lakkozóüzemében használt festékek és lakkok felvitele során a kabinokban keringő levegő szabályozásához nagyteljesítményű légtechnikai eszközök használata szükséges. A tavalyi évben ezen a területen is jelentős mennyiségű energiát takarított meg a vállalat: az alaplakk szórókabinjához tartozó ventilátorok fordulatszámának csökkentésével évi 300 MWh energiamegtakarítást sikerült elérni. A lakkozóban további 198 MWh energiát takarított meg a vállalat az ajtóviaszolás folyamatának optimalizálásával, mely egy új típusú viaszoló anyag bevezetésével és a korábban a viasz megolvasztásához használt infralámpák mellőzésével valósult meg.

Az Audi Hungaria stratégiájának egy meghatározó pillére a fenntarthatóság: a vállalat számos környezetvédelmi intézkedés segítségével folyamatosan csökkenti környezeti lábnyomát. A vállalat 2020 januárja óta mérleg szerint karbonsemlegesen működik. Az Audi Hungaria a geotermikus energia legnagyobb ipari felhasználója Magyarországon, továbbá karbonsemlegességéhez a vállalat logisztikai központjainak tetején, összesen 160 000 négyzetméteren működő, Európa egyik legnagyobb napelemparkja járul hozzá.