Minden hazai Suzuki modellbe beszállít az Emika

Az Emika Zrt. világítástechnikával kezdte tevékenységét, de a Suzuki mahgyarországi megjelenése óta erősebb lábbá nőtte ki magát az autóipari üzletág. Garab Dániel Autóipariüzletág-igazgató adott betekintést a vállalat történetébe és az autóipari üzletágába.

Az Emika Zrt. több iparágban is jelen van, köztük az autóiparban. Melyik ezek közül a legfontosabb láb?

Az Emika 1964-es alapításakor még csak a világítástechnikával foglalkozott, ez egészen 1992-ig nem változott. Ekkor léptünk be az autóipar területére párhuzamosan azzal, hogy a Magyar Suzuki megkezdte a tevékenységét. Korábbi tevékenységünkből adódóan olyan fémmegmunkáló gépeink voltak, amik alkalmasak voltak lemezek alakítására, préselésre, valamint a hegesztés területén is be tudtunk szállítani a Suzukinak – elsősorban karosszéria- és motortéri elemeket.

Nehéz lenne sarkosan egyikre vagy másikra voksolni, hogy mi a fontosabb láb – Kétségtelen, hogy az autóipar jelenleg erősebb és stabilabb hátteret biztosít a szervezetnek, ám a világítástechnika üzletág – ami a cég induló profilja idén hatvanadik éve – érdekes és jövőbe mutató, globális lehetőségek előtt áll, amik megvalósításán kollégáim gőzerővel dolgoznak.

Garab Dániel Autóipariüzletág-igazgató

A vállalat a Magyar Suzuki elindulása óta Tier-1-es beszállítója a cégnek. Mennyire volt fontos az Emika fejlődésében a Suzukival való kapcsolat?

Az autóiparban eltöltött több mint három évtized alatt az Emika vevőkörének összetétele több változáson is átesett, ám úgy gondolom nyugodtan mondhatom, hogy a Magyar Suzuki Zrt-val való kapcsolat mindvégig egy kiemelt jelentőségű és mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolat volt. Ez idő alatt az összes esztergomi Suzuki modellhez volt szerencsénk alkatrészt szállítani, a tavalyi évben például közel 6 millió darabot, ami ugyan messze nem rekord, de várakozásokon felüli volt így is.

Az autóipari divízió partnerei közt említhetjük vevői oldalon a móri Gestamp Hungáriát, Kirchoff Polskát, KVJ Műveket és tavalyi év óta a gyöngyösi Stanley Electric Kft.-t. Az említett cégek egy részén keresztül tehát a Magyar Suzukinál Tier-1-es és Tier-2-es beszállítóként is jelen vagyunk.

Autóipari termékeik közepes méretű autóipari lemez alkatrészek, hegesztett vagy szerelt részegységek, nyers vagy felületkezelt változatban. Milyen alkatrészt lehet ezek közül kiemelni?

Alapvetően a mi alkatrészeink nem vizuálelemek, a beépítés után a kilencven százalékuk nem is látható, de ettől még nagyon fontos funkciókat látnak el például a merevítésben. A jelenlegi portfóliónkból a kerékjárati ív merevítőt emelném ki, de általánosan karosszériaelemeket, benzintanktartót és különféle akkupakk rögzítő elemek is gyártunk.

Mennyire jelenik meg az elektromos átállás a vállalat életében?

Minket az elektromos átállás közvetlenül nem érint. Ennek oka, hogy az általunk gyártott – imént említett – alkatrészek zöme az elektromos autókban is helyet kapnak, nyilván például a benzintanktartó nem.

Az utóbbi években jelentek meg hibrid hajtású modellekben termékeink, de alapvetően a portfoliónk szerencsére nincs kitéve az átállásnak, ugyanúgy tudunk belső égésű és elektromos járművekbe is alkatrészt gyártani, sőt. A karosszéria elemek mind a belsőégésű, mind az elektromos modellekbe beépülnek, kimondottan elektromos autós projektünk még nem volt, de nyitottak vagyunk az ilyen jellegű kihívásokra is.

A cég büszke a környezetbarát működésére. Miben nyilvánul meg a környezetbarát szemlélet az Emika tevékenységében?

Az Emika Zrt. elkötelezett a környezetvédelem mellett. Ennek fényében már 2009-ben bevezettük a környezetközpontú irányítási rendszert, ami azóta a vállalati kultúra részévé vált. Ekkor megkaptuk az ISO14001 minősítést. Hogy konkrét példát említsek, a hulladékgazdálkodásunkban nagy figyelmet fordítunk a szelektív gyűjtésre, valamint a veszélyes hulladékok megfelelő kezelésére.

A megújuló energiával kapcsolatban a napenergia felé tudunk nyitni, tervben van egy napaelempark építése a telephelyünkön.

Az Emika 2023-ban lépett be a Magyar Gépjárműipari Egyesületbe. Miért döntöttek a tagság mellett?

Az Emika Zrt. korábbi vezérigazgatója személyes meghívást kapott az egyesületbe való belépésre 2022-ben, aminek örömmel tettünk eleget. Természetesen ez egy komoly kitekintési lehetőség a magyar iparra, annak változásaira, kooperációs lehetőség társtagokkal, akikkel értékes tapasztalatokat is cserélhetünk az e célra szervezett szakmai fórumokon, konferenciákon és egyéb iparági rendezvényeken.