Euro 7 előrelépés: Az ACEA magas költségekre figyelmeztet

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) elismeri, hogy az uniós tagállamok miniszterei Euro 7-es megállapodását előrelépésnek tekinti az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest, de aggodalmát is kifejezi a magas költségek miatt.

Sigrid de Vries, a szervezet főigazgatója nagyra értékeli a Tanács arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a hatékony Euro 6/VI teszteket fenntartsák, de kiemeli, hogy az Euro 7 szélesebb körű alkalmazása az új járművekre, különösen a nehéz tehergépjárművekre, jelentős mérnöki és tesztelési beruházásokat igényel az iparág szén-dioxid-mentesítésének már amúgy is kritikus időszakában.

Ezen aggályok ellenére az ACEA megerősíti az iparág elkötelezettségét a légszennyezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett. Sürgetik a tagállamokat, az Európai Parlamentet és a Bizottságot, hogy működjenek együtt egy olyan Euro 7-es rendelet kidolgozásában, amely lehetővé teszi e célok megvalósítását, miközben a járművek megfizethetőek maradnak és a versenyképesség is biztosított.

Közleményükben kiemelték, hogy az Európai Unió már most is a világ egyik legszigorúbb megközelítésével büszkélkedhet a járművek szennyezőanyag-kibocsátásának – beleértve a nitrogén-oxidokat és a részecskéket – ellenőrzésére, köszönhetően a csúcstechnológiának, amely a kipufogógáz-kibocsátást szinte elhanyagolható szintre csökkentette.