Jövőbe mutató vállalkozásokat díjazott a HIPA az Év Befektetője gálán

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával a 2018-as esztendőben minden eddiginél több, összesen 98 beruházás esetében született pozitív döntés Magyarország mellett. A közel száz projekt közül a HIPA „Év Befektetője” gálaeseményén nyolc kategóriában díjazták a legjelentősebbeket, amelyek új befektetőként, vagy már meglévő kapacitásaikat bővítve technológiai fejlesztéseikkel vagy munkahelyteremtésükkel kiemelkedően hozzájárulnak a hazai gazdaság új dimenzióba lépéséhez. Az elismeréseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke adták át.

Az Év Befektetője gálán minden évben az elmúlt év legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok, valamint egy hazai beszállító és egy ipari park részesülnek elismerésben. Az idei esztendőben nyolc kategóriában adott át díjakat az ismét rekordévet záró Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A HIPA közreműködésével összesen 98 Magyarország számára pozitív befektetői döntés eredményeként a következő években több mint 4311 millió euró kerül befektetésre hazánkban, illetve 17 024 új munkahely jön létre.

Elektromobilitás és önvezetés – a járműipar jövőjét meghatározó fejlesztési irányok, amelyeken nem csak globális vállalatok, de nemzetgazdaságok ereje is múlik a következő évtizedekben. Ez a két trend Magyarországon már a jelen: nem csak a 2018-ban hazánkba érkezett beruházások hozzáadott értéke emelkedett, de a HIPA hagyományos „Év Befektetője” gálaeseményen a díjazottak között is domináltak a jövő technológiáját gyártó és fejlesztő vállalatok.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke kifejtette, hogy a 2018-as rekordév befektetésösztönzési szempontból, minthogy először fordult elő, hogy az Ügynökség elérte és meghaladta a négymilliárd eurós befektetési volument. Szintén fontos eredmény, hogy tovább emelkedett a magas hozzáadott értékű, kutatás-fejlesztési fókuszú és technológia-intenzív projektek részaránya 2018-ban.

A nagyvállalatok beruházásainak és újrabefektetéseinek ösztönzése mellett a HIPA kiemelt figyelmet fordít a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének támogatására és fejlesztésére, valamint a beruházási helyszínek felkészítésére, ezért két díjkategória – az év „Az év ipari parkja”, illetve „Az év magyar beszállítója” – kifejezetten a hazai érintettek eredményeinek elismerését szolgálja.

A 2018-as év díjazottjai

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása
BMW Manufacturing Hungary Kft.
A BMW Group európai gyárhálózatának jövőben megvalósuló legújabb egysége a Debrecen melletti, 400 hektáros területen létesülő – zöldmezős beruházás keretében megépülő – XXI. századi üzem lesz. Az új gyárban a rugalmas termelési rendszernek köszönhetően egyazon gyártósoron készülhetnek mind a hagyományos belső égésű motorral, mind pedig az elektromos hajtással ellátott prémium autók, évente mintegy 150 000 darab. Az egymilliárd euró értékű beruházásnak köszönhetően több mint 1000 új munkahely jön létre. A beruházás jelentős mértékben hozzájárul a magyar gazdaság további növekedéséhez, valamint elősegíti a régió és Debrecen foglalkoztatottságát és infrastrukturális fejlődését.

Az év technológia-intenzív beruházása
SK Battery Hungary Kft.
A világ vezető ázsiai akkumulátorgyártóinak egyike, a dél-koreai SK Innovation közel 100 milliárd forintos beruházással elektromos autókban használható akkumulátorcellák sorozatgyártását, valamint akkumulátormodulok és -packek összeállítását kezdi meg 2020-tól Komáromban. A vállalat első európai gyártóhelyén a beruházás első fázisa 410 munkahelyet teremt, ugyanakkor a cég dinamikus bővülést tervez a következő években. A későbbiekben a komáromi gyár maximális kapacitásával évi 250 ezer elektromos autóhoz biztosíthat lítium-ion akkumulátorokat.

Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata
Robert Bosch Kft.
A Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne, fontos szerepet játszik a jövő alakításában, az automatizált- és az elektromos mobilitás fejlesztésében. A Robert Bosch Kft.-nél a fejlesztési tevékenység 2000-ben 5 munkavállalóval kezdődött és 2005-ben alakult meg a Budapesti Fejlesztési Központ, amely ma több mint 2800 munkatársával az autóipari mérnökök számát tekintve a Bosch második legnagyobb európai fejlesztési központja. A budapesti campus tavaly kezdődött újabb bővítésének első szakasza a tervek szerint 37 milliárd forint értékű beruházás keretében 2021-ben ér véget és 1800 munkavállaló befogadására lesz alkalmas. Ezzel a fejlődés eddig megszokott üteme is biztosítható.

Az év kiválósági központ beruházása
Thermo Fisher Scientific
A világszerte több mint 75 ezer munkavállalót foglalkoztató és évi 20 milliárd dolláros bevétellel rendelkező Thermo Fisher Scientific a világ vezető vállalata a tudomány szolgálatában. A cég küldetése, hogy segítse partnereit abban, hogy a világot egészségesebbé, tisztábbá, és biztonságosabbá tegyék. 2018-ban a vállalat hazánkban hozta létre üzleti szolgáltató központját, mely az EMEA régiót támogatja pénzügyi és ügyfélszolgálati területeken. A vállalat jelenleg 145 főt foglalkoztat, ugyanakkor dinamikus bővülést tervez a következő években.

Az év mérnöki iroda beruházása
Jaguar Land Rover
A tavalyi évben a Jaguar Land Rover megerősítette azon terveit, hogy 2019-ben műszaki fejlesztő irodát nyit Magyarországon. A Budapesten dolgozó mérnökök a Jaguar Land Rover európai beszállítói láncával együttműködve új modellek bevezetését fogják támogatni a vállalat gyáregységeiben világszerte. A budapesti iroda csatlakozik a Jaguar Land Rover Egyesült Királyságban, Írországban, Kínában és Észak-Amerikában működő mérnöki hálózatához.

Az év K+F beruházója
AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft.
Az AVL független osztrák mérnöki szolgáltató, piacvezető a motor- és járműtesztelések, hajtóműrendszerek szimulációs technológiáinak fejlesztésében. A 2019-ben Érden felépülő új K+F központjuk létesítésével Magyarországon 350 új munkahely jön létre, döntően magas hozzáadott értékű mérnöki területeken. Az AVL beruházása nemcsak a vállalat piaci súlyát erősíti tovább, hanem egyben növeli a hazai GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat is.

Az év ipari parkja
Ipari Park Komárom
Komárom Város Önkormányzata 1998-ban nyerte el „Ipari Park” címet, amely akkor 80 hektáros területen kezdte meg működését. 2015-től az immár 120 hektárra bővült ipari parkot választotta beruházása helyszínéül a lengyel Alumetal, a svájci Autoneum, a kínai BYD, valamint legutóbb a koreai SK Innovation is. Ezen beruházások értéke meghaladja a 116 milliárd forintot és összesen több mint 1000 munkahelyet teremtenek a városban.

Az év magyar beszállítója
Bálind Kft.
Az 1987-ben alakított Bálind Kft. fő profilja a közepes és nagy sorozatú precíziós fém alkatrészgyártás és technológiai tervezés. Termékeiket széles körben használják fel vevőik, az autóipar, repülőgépipar, valamint a vasúti gyártás mellett gépipari, gázipar, épületgépészeti és ipari automatizálási üzletágakban is. Partnereik között megtalálhatóak olyan nagy vállalatok, mint pld. a VW csoport, a TEKA cégcsoport, vagy a Knorr-Bremse. Az elmúlt években több új projektet nyertek el a HIPA által szervezett képzéseknek és üzleti találkozóknak is köszönhetően.