Duális egyetemi mentor programot indít a szombathelyi Schaeffler

A Schaeffler-csoport egyik legnagyobb vállalata, a Schaeffler Savaria Kft. új, innovatív projektbe kezdett. Duális egyetemi mentor programot indított a cég, hogy az eddigieknél még szervezettebben és hatékonyabban támogassák hallgatóik tanulmányi és szakmai előmenetelét, valamint a Schaeffler-be történő integrációját.

Felkészült munkatársak, színvonalas támogatás

A Schaeffler Savariánál működő Schaeffler Akadémia már több, mint 10 éve vállal kiemelt szerepet a duális egyetemi képzésben. Az együttműködés keretein belül három egyetemen keresztül négyféle felsőfokú mérnökképzés – gépészmérnök, járműmérnök, villamosmérnök, mechatronikai mérnök – gyakorlati oktatásának helyszíneként választható a szombathelyi Schaeffler. Jelenleg 53 hallgató tanul náluk, szeptembertől a program bővítése folytán ez a szám várhatóan 100 fő fölé emelkedik.

Az elmúlt évek során szerzett tapasztalatokat kamatoztatva – a duális egyetemi képzés kiegészítéseként – duális mentor program elindítása mellett döntöttek, melynek keretében a mentori csapatba nominált senior kollégák az eddigieknél is szervezettebb és hatékonyabb formában adhatják át tudásukat a fiataloknak.

„Duális programunk a felsőfokú duális képzés vállalatunknál való megvalósulását szolgáló kezdeményezés, amelynek célja kettős: egyrészt az utánpótlásunk biztosításának elősegítését támogatja, másrészt a senior szakembereink számára nyújt nemes, komoly presztízzsel és magas hozzáadott értékkel járó lehetőséget. A mentor poolban érintett kollégáinkat mostantól célzottan a diákok támogatására kialakított mentoring program keretében készítjük fel, hogy a számos irányból érkező hallgatók felkészítését naprakész pedagógiai ismeretek birtokában, még színvonalasabban tudják elősegíteni. Önkéntes jelentkezést követően, az előírt követelmények teljesítése esetén munkatársaink specifikus oktatásokon, továbbképzéseken vesznek részt, hogy a duális képzési rendszer keretein belül, a generációs sajátosságok figyelembevételével, a lehető leghatékonyabb mentoring-gal járulhassanak hozzá a fiatalok épüléséhez. Minden esetben oktatás és sikeres vizsga után válik hivatalos megbízássá a pozíció” – részletezte Nagy-Varga Maya, a Schaeffler Savaria Kft. képzési koordinátora.

Kiemelte a programot támogató belső weboldal létrehozását is, ahol a hallgatói és mentor profilok is feltöltésre kerülnek. A profilok alapján közös kapcsolódási pont kereshető és a foglalkozási-, valamint érdeklődési területek is megismerhetőek. „A hallgatóink olyan helyre érkeznek, ahol érzik, hogy várták őket, ismerik a sajátosságaikat, és erősségeikre építenek majd. Felkészült kollégáink teljeskörű támogatást biztosítanak számukra” – mondta Nagy-Varga Maya.

40 mentor

A projekt indulásakor számos kolléga jelentkezett a mentor programba; termelési és fejlesztési területről egyaránt.

Végül azon 40 munkatárs került kiválasztásra, akik már legalább 3 éve megszerezték releváns diplomájukat, rendelkeznek munkatapasztalattal, minimum 1 éve Schaeffler-munkavállalók, emellett feltétel, hogy vezetőjük és a HRBP is ajánlja őket kompetenciáik és teljesítményük alapján erre a felelősségteljes pozícióra.

A kollégák minden esetben egyéni betanulási tervvel, területre való betanításban, szakdolgozatírásban, illetve egészen az államvizsgáig támogatják az egyetemistákat.

A holnap mérnökei

Az első mentorok a napokban vehették át tanúsítványukat, oklevelüket. Az elismerés mellett a programban részt vevő Schaeffler-munkatársak havi külön juttatásban részesülnek, amiért idejüket és energiájukat a vállalatra, az oktatásra és a következő generáció szakmai fejlődésére szánják.

„A jelenben is a jövőnket építjük, a holnap mérnökeit oktatjuk. A dinamikusan változó gazdasági környezetben meg kell találnunk azokat a képzési megoldásokat, melyekkel a fiatal generációk számára is megfelelő kapcsolódási pontokat nyithatunk. Kiemelt fontosságú, hogy tudásunkat hatékonyan adjuk át a következő generációnak. Lényeges az is, hogy a mentorok szeretettel forduljanak a hallgatók felé, felkészültek és elkötelezettek legyenek” – fogalmazott Gazdag András, a Schaeffler magyarországi vállalatainak HR igazgatója.