A versenyben maradáshoz új autóipari megállapodás kell

Az ACEA (Európai Gépjárműgyártók Szövetsége) 2023 végén egy új kiáltványt tett közzé, melynek célja, hogy támogassa az EU új vezetőit azáltal, hogy fókuszált, együttműködésen alapuló megközelítéssel fogalmazza meg az autóipar elképzeléseit és a magas szintű szakpolitikai ajánlásokat.

A kiáltványt azt tette különösen időszerűvé, hogy Európa és az autóipar kritikus fordulópont előtt áll. A COVID-19 járvány követően kialakult új világgazdasági helyzetben sürgős, összehangolt fellépésre van szükség az európai politikai döntéshozók részéről, ha meg akarják védeni az európai gyártók piaci pozícióit és versenyképességét. A kiáltvány öt pontban fogalmazza meg a szövetség javaslatait, melynek célja, hogy ismét vonzó hellyé tegye Európát a gyártás és a munkavégzés számára.

Itt az ideje egy új „ipari megállapodásnak”: Vegye az EU ismét napirendre az ipari stratégiát.

Hozzon létre az EU egy átfogó, a digitális és zöld értéklánc minden szakaszára kiterjedő uniós ipari stratégiát: kezdve a K+F-től, a bányászaton, a finomításon, az alkatrész- és járműgyártáson át a töltőhálózatokig, energiaellátásig, vásárlásösztönzőkig és újrahasznosításig.

A stratégiai célokat helyezzék előtérbe a jogalkotók: gondolják újra a szabályozási kereteket.

A jogalkotók lépjenek túl a megközelítésen, amely a szabályozók halmozására összpontosít, ehelyett pedig dolgozzanak ki egy kohéziós stratégiát a következőkkel: hosszú távú tervezési biztonság és elegendő átfutási idő, a szabályozás ésszerűbb üteme, életképes alternatívák bizonyos technológiák/anyagok „kilépési stratégiái” esetén.

Versenyben kell maradni. Gondoskodni kell arról, hogy az EU ipara globálisan versenyképes maradjon.

Biztosítani kell az egyenlő versenyfeltételeket a fenntarthatóan gyártott európai járművek számára a tisztességes szabadkereskedelem megvédésével. Európát vonzóvá kell tenni a gyártás és a munkavégzés számára.

Nyitott gondolkodás: tegye vezérelvvé az EU a technológiasemlegességet

Gondoskodjon az EU arról, hogy a technológiai nyitottság előmozdítsa az innovációkat, és irányítsa ennek megfelelően az összes uniós szabályozási javaslatot.

Tartsa mozgásban Európát: A személyek és áruk mobilitásának megőrzése

A mobilitás kulcsfontosságú a jólét megteremtésében, és nem szabad veszélyeztetni: megfizethetőnek kell lennie minden európai polgár és vállalkozás számára.

Az európai autóipar világszerte vezető szerepet tölt be és az EU gazdasági növekedésének motorja. Az iparág mintegy 13 millió európainak biztosítja a munkahelyét, az EU GDP-jének 7%-át adja, kereskedelmi egyenlege több mint 100 milliárd euró. Az ágazat Európa egyik legkorszerűbb iparága, közel 73 milliárd eurót fektet be K+F-re évente.