Sorozatban hetedik éve piacvezető itthon a Suzuki

2023 Suzuki piacvezető

2022-ben ismét a Suzuki végzett a hazai újautó-eladások élén, nagyrészt az itthon gyártott modelleknek köszönhetően. 13.859 regisztrált személygépkocsival a Suzuki 12,43 százalékos részesedést ért el a hazai személyautó-piacon 2022-ben. A márka elsősorban a két hazai gyártású modellnek, a Vitarának és az S-Cross-nak köszönhetően immár hetedik éve vezeti a hazai új személygépjármű értékesítést. Megváltozott azonban a tendencia: az S-Cross volt 2022-ben a legnépszerűbb modell, ebből regisztrálták a legtöbbet az új autók piacán.

Az iparág teljesítményét és értékesítési darabszámait nagymértékben befolyásolta a félvezetőhiány. A tavalyi eredményekhez képest átlagosan éves szinten 8,54 százalékos csökkenéssel zárt az újautó-piac. A Magyar Suzuki beszállítóival egész évben folyamatosan figyelte, illetve elemezte a piaci helyzetet. Elektronikai alkatrész beszállítóival rugalmasan alkalmazkodva a szituációhoz azon dolgozott, hogy gyártásának ellátása folyamatos legyen.

Ennek is köszönhetően 13.859 Suzuki személygépkocsit regisztráltak Magyarországon 2022-ben a Datahouse újautó-eladási statisztikái szerint. Az összes forgalomba helyezett személyautó (111.524 darab) 12,43 százaléka Suzuki volt a tavalyi évben. Bár év közben voltak olyan hónapok, amikor nem az esztergomi gyártóvállalat modellje vezette a listát, az év végi összesítések alapján – a globális chiphiány ellenére – 2016 óta sorozatban hetedszer is megtartotta piacvezető pozícióját a hazai piacon 2022-ben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a márka az esztergomi gyártás megkezdése óta 20. alkalommal végzett az első helyen a magyar személygépkocsi-piacon.

Már a teljes hibrid paletta elérhető

A két esztergomi modell gyakorlatilag egymással versenyzett 2022-ben, de év végére megváltozott az eddig tapasztalt tendencia: az S-Cross nyerte a népszerűségi versenyt a Suzukik körében. Mindkettő modell bekerült a TOP3-as mezőnybe és megnyerte saját kategóriáját, az alsó-középkategóriát (7.187 darab S-Cross, 26,36 százalékos piaci részesedés), illetve az SUV városi-szabadidő kategóriát (5.509 darab Vitara, 23,12 százalék piaci részesedés) a 2022. január 1-je és december 31-e közötti regisztrációk alapján.

2022. év eleje óta elérhető a Vitara, év közepe óta pedig az S-Cross hibrid változata. Saját gyártású és import modelljeinek köszönhetően a Suzuki a hibrid alternatívák teljes palettáját kínálja a vásárlóknak. A Magyar Suzuki kizárólag hibrid járműveket értékesít az Európai Unió piacain.

A további, nem Esztergomban készült, de Magyarországon is forgalmazott, import hibrid Suzuki típusok közül a Swiftből 668 darabot helyeztek forgalomba. Ignis-ből 267, Swace-ből 214, illetve az elektromos hálózatról is tölthető SUV Across-ból pedig 14 autót regisztráltak 2022-ben.