Présgéppel bővít az autóipari beszállító

Hydro Extrusion Hungary Kft.

A Hydro Extrusion Hungary Kft. folytatja a beruházásokat és az egy éve bejelentett alumínium újrahasznosító üzem építése mellett, egy új, immáron hetedik alumínium sajtoló gyártósort épít ki székesfehérvári telephelyén. A 35,7 millió eurós beruházás 40 munkahelyet teremt és növeli az üzem sajtoló kapacitását biztosítva a vállalat jövőbeni növekedési potenciálját, a kihívásokkal teli gazdasági környezetben. Az első sajtolás 2025-ben várható.

Az új prés egy meglévő épületben kerül elhelyezésre, és főként az épülő újrahasznosító üzem tuskóit használja majd fel.

A székesfehérvári üzem mintegy 1600 embert foglalkoztat, és a legnagyobb ilyen típusú extrudáló üzem Európában. Az üzem erős autóipari kultúrával, kiválóan képzett szakemberekkel és a magas autóipari igények kiszolgálására képes szervezettel rendelkezik. Ezzel a hét alumínium sajtoló géppel, számos felületkezelési technológiával, több mint 300 megmunkáló géppel és egy épülő alumínium újrahasznosító létesítménnyel az üzem vezető szerepet tölt be a Hydro Extrusions autóipari stratégiájában.

A magyar üzem kiválasztott autóipari partner, új high-tech alumínium termékeket fejleszt a gyorsan fejlődő elektromos járművek piacára. Az új beruházás jelentősen növelni fogja az üzem kapacitását lehetővé téve, hogy kiszolgálja az újgenerációs akkumulátorházak és a hosszú távú e-mobilitási projekteket az elkövetkezendő tíz évben.

„Az elektromos autóipar egy felgyorsult ütemben növekvő üzleti szegmens az alumínium-sajtolás terén Európában, a környezeti, társadalmi és politikai trendeknek köszönhetően. A Hydro Hungary a megfelelő tudással és képességekkel rendelkezik az elektromos autókban szükséges sajtolt alumínium profilok gyártásához. 2012 óta sikeresen célozzuk ezt a piacot, és specializációnknak és tapasztalatunknak köszönhetően kiemelkedő növekedést tapasztalunk. Örülünk, hogy új munkahelyeket teremthetünk, ezzel is biztosítva pozíciónkat a régió legnagyobb és legmegbízhatóbb munkáltatói között” – mondja Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary ügyvezető igazgatója.

Már le van kötve a kapacitás

Ezzel a beruházással a Hydro székesfehérvári üzeme megerősíti speciális beszállítói szerepét a prémium márkák piacán, mint az elektromos autók különleges ötvözetű, formájú és mechanikai tulajdonságokkal rendelkező egyedi szerkezeti elemeinek európai szakértője.

„Az értékesítésben is sikeresek voltunk, hisz sok hosszú távú megrendelést elnyertünk, melyek az új présen valósulnak majd meg. A befektetések és az állandó fejlesztések stabilizálják a jövőnket, és lehetővé teszik számunkra, hogy továbbra is stabil munkaadók maradjunk” – teszi hozzá Iepema.

A Székesfehérváron gyártott autóipari alkatrészek között megtalálhatók az energiaelnyelő rendszerek, például lökhárítók és gyűrődőzónák, valamint az autó karosszériájának számos szerkezeti eleme továbbá akkumulátortartó keretek is.

Az új prés a már meglévő sikeres magyarországi 12 inch-es prés másolata lesz, továbbfejlesztve a piac legfejlettebb és leghatékonyabb technológiáival a gyártási folyamat szénlábnyomának minimalizálása érdekében.

Középpontban a fenntarthatóság

Szeptemberben a Hydro új alumínium újrahasznosító üzem építését kezdte meg a meglévő gyár közvetlen szomszédságában, amely fejlett, körforgásos újrahasznosított alumínium alapanyagot fog gyártani autóipari sajtoláshoz, segítve ügyfeleink termékeinek szénlábnyomának csökkentését.

A körforgásos újrahasznosítási folyamat során a gyártási hulladékot összegyűjtik a gyártóktól, és közvetlenül az újrahasznosító üzembe küldik, ahol megolvasztják és alumínium tuskóba öntik, így fejlett autóalkatrészek alapanyagaként térhet vissza.

Az újrahasznosító üzem látja majd el az új autóipari prést és kezeli annak gyártásból származó hulladékát.