Magyar önvezetős céget vásárolt a Stellantis

A magyar, budapesti központú, de amerikai és német irodával is rendelkező aiMotive az autonóm vezetéshez szükséges szoftvereket és mesterséges intelligenciával kapcsolatos szoftvereket gyárt. Egy frissen aláírt megállapodás értelmében a cég a Stellantis leányvállalata lett.

A Stellantis és az aiMotive november 17-én közösen bejelentette, hogy megállapodást kötöttek arról, hogy a világ negyedik legnagyobb autógyártója, a Stellantis felvásárolja a magyar, autonóm vezetéssel kapcsolatos szoftvereket fejlesztő céget.

A Stellantis közleménye szerint az akvizíció továbbfejleszti a Stellantis mesterséges intelligenciáját és az autonóm vezetési alaptechnológiát, kibővíti globális tehetségtárát, és segíti a vadonatúj STLA AutoDrive platform fejlesztését.

„Az aiMotive világszínvonalú mesterségesintelligencia-alapú megoldásai és autonóm vezetési technológiája az üzletnek köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy fenntartható mobilitástechnológiai vállalattá váljunk” – mondta Yves Bonnefont, a Stellantis szoftverigazgatója.

Négy fontos terület

Az aiMotive technológiai termékportfóliója a mesterséges intelligencia és az autonóm vezetés négy kulcsfontosságú területére összpontosít. Az aiDrive néven a beágyazott szoftvercsomagokat fejlesztik az autonóm vezetéshez, az aiData a mesterséges intelligencia műveleteket és adateszközöket fedi, az aiWare a chipekkel foglalkozik, míg az aiSim a szoftveres szimuláció az autonóm vezetés fejlesztéséhez.

A Stellantis szoftvercsapatai már fejlesztik a három teljesen új technológiai platformot (STLA Brain, STLA SmartCockpit, STLA AutoDrive), amelyeket a négy vadonatúj STLA járműplatformon (STLA Small, STLA Medium, STLA Large, STLA Frame) széles körben alkalmaznak majd 2024-től kezdődően.

Az aiMotive székhelye Budapesten található, emellett a cég irodákkal rendelkezik Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban is, világszerte több mint 200 magasan képzett alkalmazottal. Az aiMotive a Stellantis leányvállalataként fog tovább működni, megőrizve működési függetlenségét és startup kultúráját. Az alapító Kishonti László vezérigazgató marad. Jelenlegi technológiai termékportfóliójának három területét, köztük az aiData-t, az aiSim-et és az aiWare-t továbbra is értékesíti más partnereknek. Az aiMotive csapata teljes mértékben a Stellantis autonóm vezetési és mesterséges intelligencia részlegének tagja lesz.