Duális képzése miatt kapott elismerést a Schaeffler

Schaeffler-Savaria-Tanműhely 2022

A világszinten tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler vállalat szombathelyi telephelyét, a Schaeffler Savaria Kft.-t és Tanműhelyét jelölte az országos kamara által első alkalommal meghirdetett „Az év duális képzőhelye – 2022” a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési díjra közép- és nagyvállalat kategóriában a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

„Az MKIK a díj odaítélésével ismeri el az adott képzőhelynek az új duális szakképzési rendszer gyakorlati megvalósítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységét, elért teljesítményét. A díj alapvető távlati célja a hazai szakképzés színvonalának emelése, népszerűsítése és a minőségi képzés ösztönzése” – áll a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatójában.

Folyamatos fejlődés

„A jelölés munkánk elismerése, megerősíti, hogy a megyében kiemelkedő oktatási tevékenységet végzünk. A kamara ajánlása fontos visszajelzés számunkra, hogy jó úton haladunk. Folyamatosan fejlesztjük képzési tevékenységeinket, új szakmákat indítunk mind közép-, mind felsőfokon, így biztosítjuk vállalatunk dinamikus fejlődését, munkaerő-utánpótlását. A vállalatunknál képzett tanulókra és hallgatókra számítunk hosszú távon munkavállalókként is” – mondta el Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője.

A tanulóképzést 2005-ben kezdte el a Schaeffler Savaria Kft. nyolc fő gépi forgácsoló tanulóval. A diákok létszáma évről évre bővül, jelenleg közel 50 tanuló teljesíti gyakorlati képzését és szakirányú oktatását a vállalatnál. Napjainkig közel 300 tanuló szerzett szakmát a szombathelyi Schaeffler tanműhelyében, közülük sokan már munkavállalóként erősítik a Schaeffler csapatát.

Jelenleg az alábbi szakmákban tudnak a diákok a Schaeffler Savaria Kft-nél szakirányú oktatásban részt venni: gépi és CNC forgácsoló, CNC programozó, ipari szerviztechnikus, automatikai technikus, mechatronikai technikus, melyek közül az ipari szerviztechnikus képzés a vállalat kezdeményezésre került Vas Megyében elindításra. Ezen szakmát tanuló diákok a legkorszerűbb technológiákkal ismerkednek meg, szakirányú oktatásuk során a gyakorlat mellett szakmai elméleti oktatásban is részesülnek a Schaeffler Savaria Kft. tanműhelyében. A képzés során kiemelt szerepet kap az ipari automatizálás és a robottechnológia. Ezen tudás birtokában a végzett tanulók képesek lesznek a korszerű gyártóberendezések kezelésére, beállítására és programozására.

A vállalat a képzési tevékenysége mellett a specializált gép- és járműgyártás ÁKT tagja, a területi kamaránál pedig a Gépészet Ágazati Munkacsoportban dolgozik a szakképzés fejlesztéséért, valamint részt vesznek országos szakképzés-fejlesztési projektekben is. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a TEA módszerre, valamint a projektoktatás megvalósítására.

„Gépi és CNC forgácsoló képzési programjuk a megye mintaprogramja lett. A CNC programozó képzés szakirányú oktatását előzetes végzettség beszámításával, 100 százalékban vállalati körülmények között valósítják meg” – emelte ki vállalatunkról szóló ajánlójában a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Duális képzése miatt kapott elismerést a Schaeffler

Kiváló eredmények

„A képzés során a tanulók teljesítményét folyamatosan figyelemmel kísérjük. A tanműhely Shop Floor Management (SFM) keretein belül az alábbi mutatószámok (KPI-ok) kerültek meghatározásra: tanulmányi eredmény, hiányzás, képzési program megvalósulás. Amennyiben egy kitűzött célszám nem teljesül, problémamegoldó módszerek segítségével (pl. PUL list, 5W, PDCA) intézkedéseket hozunk. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a tanulmányi verseny felkészítésre, az idei évben 20 végzős tanulóból 13 írásbeli felmentés, 5 válogatóba jutás és 2 döntős eredmény született. Kopácsi Martin az országos második, Erős Máté pedig a harmadik helyet szerezte meg az Automatikai technikus szakmában. Emellett az Országos Pneumatika versenyen az összes kategóriában megszerezték az első helyezést. Szeptembertől három társukkal közösen villamosmérnöki tanulmányaikat kezdik meg a győri Széchenyi István Egyetemen, szintén duális rendszerben, a Schaeffler Savaria Kft. hallgatójaként.” – tette hozzá Nagy Miklós, Tanműhelyvezető.

A villamosmérnök képzés mellett mechatronikai mérnök hallgatók számára is biztosít duális képzésre lehetőséget az idei évtől a Schaeffler szombathelyi vállalata. A gépészmérnök és járműmérnök szakok esetén pedig már évek óta teljesítenek gyakorlatokat a hallgatók a vállalatnál, hogy a duális képzést követően mérnökként erősíthessék a Schaeffler csapatát.

A vállalat az oktatási eszközöket is folyamatosan bővíti, az Ipar 4.0 elemeit is beleértve, mint az ipari CNC megmunkáló központok, a moduláris gyártórendszerek (MPS állomások), a Robot cella, vagy az iPad gyártósor vezérlés. Tanulóikkal 3D nyomtató építési projektet valósítanak meg (alkatrészek gyártásától és összeszerelésén keresztül a vezérlés bekötéséig). E-learninges tananyagokat, korszerű szimulációs szoftvereket használnak.

Fókuszban a tanulók jólléte

Számos programot szerveznek meglévő és leendő diákjaik részére. A partnerintézmények tanulói és oktatói számára üzemlátogatásokat tartanak. Oktatók részére szakmai továbbképzési lehetőséget biztosítanak. Szerveznek Tanműhely nyílt napot, Lányos napot, kiállításokon, versenyeken vesznek részt, és szakmabemutató előadásokat tartanak pályaorientációs napokon. Továbbá a diákok részt vehetnek szakmai tanulmányi kirándulásokon, képzési kiállításokon, pályaorientációs eseményeken (Mach-Tech, Technika múzeum – Bécs, Mobilis – Győr), és a végzős tanulók részére minden évben közös vacsorát is szerveznek.

A kötelező juttatások mellet a vállalat tanulói vállalati belépőkártyájuk felmutatásával – akárcsak a vállalat többi munkavállalója – igénybe vehetik a vállalati buszjáratokat, valamint több, mint száz helyen tudnak kedvezményesen vásárolni partnercégeknél (például szépségápolás, szállás, barkács áruház, sportolási lehetőség, egészségügyi szolgáltatási csomag stb.)