Jelentősen növeli kapacitását a Bosch Makláron

Robert Bosch Maklár

A Bosch évente hárommillió kormányművet és alkatrészt készít Makláron és a tervek szerint jelentősen növeli a gyártási volument. A jövő járműveihez elengedhetetlenek a Makláron gyártott környezetbarát, elektromos kormányművek. A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. elnyerte az Év Beszállítója 2022 díjat.

Az új termékek felfutására számít idén a Bosch maklári gyára, különösen a teherautóknál használt hidraulikus Servocom kormánymű esetében, amelynek gyártásának előkészítését májusban kezdték meg. A Robert Bosch Automotive Steering Kft., amely a világ több mint száz járműgyártójának – többek között elektromos meghajtású és önvezető járművekhez – szállít kormányműveket és alkatrészeket a folyamatban lévő beruházásainak köszönhetően a következő években jelentősen növeli gyártókapacitását. A vállalat 2024-re hetvenezer négyzetméteren alakít ki új termelési és logisztikai területet. Ennek keretében high-tech gyártási és összeszerelési területeket, szerszámüzleteket, egy logisztikai raktárt, valamint egy integrált szerviz- és irodaközpontot alakítanak ki, hosszú távon biztosítva ezzel a vállalat versenyképességét. A megkezdett, 2023 végéig zajló beruházások összértéke meghaladja az 52 milliárd forintot. A cég tavaly az árbevétele majdnem öt százalékát, mintegy 8,5 milliárd forintot fordított beruházásokra, és további 6,7 milliárd forintot szánt kutatás-fejlesztésre. Az elmúlt 12 hónapban több mint kétszáz új munkavállalót vett fel a termelési és a támogató területre.

A jövő kormányrendszerei Makláron készülnek

A Makláron gyártott kormányrendszerek és alkatrészek már most is sokmillió jármű alapvető biztonsági elemeit jelentik világszerte, a gyár kifejezetten a jövőorientált technológiákra fókuszál. Az autóipar átalakulásával egyre nagyobb igény van az elektromos kormánymű-rendszerekre, amelyek az elektromos és önvezető járművek kulcselemei. Makláron kiemelt helye van a kutatás-fejlesztésnek is, amelyet a gyártáshoz hasonlóan a legmodernebb, Ipar 4.0 megoldások támogatnak. Önvezető járműveket használnak az alapanyagok szállítására, emellett pedig Big Data és virtuális valóság technológiát alkalmaznak az elemzéshez, valamint a tervezéshez. A technológiai fejlesztések a környezetvédelmet is szolgálják, ennek köszönhetően a cég tavaly 90 százalékkal csökkentette a folyékony veszélyes hulladék kibocsátását.

Autógyárak is elismerték a maklári gyár teljesítményét

A Makláron zajló munka eredményességét mutatja az is, hogy az autógyárak és gyártók szavazatai alapján a Robert Bosch Automotive Steering Kft. elnyerte az Év Beszállítója 2022 díjat. A kitüntető címet azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, autóiparban érdekelt vállalatok kaphatják meg, amelyek komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon.

A Robert Bosch Automotive Steering Kft.-ről

A Robert Bosch Automotive Steering Kft. személygépjárművekbe kormányműveket, tehergépjárművek számára kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket szállít a világ több mint 100 járműgyártójának. A 2003-ban alapított vállalat Egerben hagyományos hidraulikus, míg Makláron elektromos kormányműveket és tehergépjárművekbe való kormányrendszereket gyárt 2014 óta. A maklári gyárban 2015-ben kezdődött az elektromos kormányművek fő alkatrészeinek gyártása. Mostanra a két telephelyről évente több mint hárommillió kormányrendszer és azok alkatrészei kerülnek ki, ezek többségében a legkorszerűbb, környezetbarát elektromos kormányrendszerek (EPS).

Forrás: Autopro