Három változatban lesz kapható az Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

Az Audi elárulta több technikai tulajdonságát is az Audi Q4 e-tronnak, mely fontos szerepet tölt be a Volkswagen Csoport elektrifikációs offenzívájában. Németországban 41.900 euró lesz a modell kezdőára.

Április 14-én hivatalosan is bemutatkozott az Audi Q4 e-tron és a Q4 Sportback e-tron. Mark Duesmann, az Audi vezetője szerint ez a két SUV jelenti a márka belépését a teljesen elektromos autók világába. Mint fogalmazott, az e-tron quattro és a GT a márka bevezető elektromos modelljei voltak, amik az Audi tulajdonságait emelték ki, míg a most bemutatott két SUV már az elérhető kategóriába tartozik.

A Q4 e-tron modellek a MEB platformra épülnek, így a Volkswagen zwickaui gyárában gördülnek le a gyártósorról, a két brand közös munkájának gyümölcseként.

Az alapmodell

Az Audi három hajtáslánccal kínálja a Q4 e-tronokat. A belépőmodell neve Q4 35 e-tron, ez 52 kilowattórás akkumulátort kap, és például a Volkswagen ID.4-eshez lesz nagyon hasonló a technikai felépítése, igaz, csak 125 kilowatt teljesítményű hátsó motorral lesz kapható, míg az ID.4-ből van 109 kilowattos verzió is.

A Q4 35 e-tron hatótávolsága 341 kilométer lesz, a Sportback kivitel esetében 349 kilométer a hatótáv a WLTP szabvány szerint. Az akkumulátor töltése egy 7,4 kilowattos, kétfáziású töltővel lehetséges, az ID.4 11 kilowattos töltőjét az Audi egyelőre nem veszi át.

A Q4 40 e-tron

A második változat a Q40 40 e-tron nevet kapta, ez a kivitel 520 kilométer (a Sportback 528) megtételére képes egy töltéssel. Az akkumulátor itt 77 kilowattórás, míg az elektromos motor teljesítménye 150 kilowatt. Ehhez már a 11 kilowattos töltő jár, míg egyenáramú hálózat esetében 125 kilowatt a töltési kapacitás.

A bemutatón kiderült az is, hogy szoftverfrissítések során akár további fejlesztések is jöhetnek a töltésben, de erről részleteket még nem árultak el.

A topmodell

Az elektromos Q4-család csúcsmodellje a Q4 50 e-tron quattro, ami a 77 kilowattórás akkumulátort két motorral kombinálja, az összteljesítmény így 220 kilowatt, a hátsó, 150 kilowattos motor az erősebb a kettő közül.

Ez a kivitel 6,2 másodperc alatt gyorsul állóhelyzetből százra. A hatótávolság 488 kilométer, a Sportback esetében pedig 497 kilométer.

Németországban júniusban indul az autók rendelése, az alapmodell 41.900, a csúcskategóriás autó 52.900 euróba fog kerülni bevezetőáron, extrák nélkül, de még az állami támogatás előtt – írja az electrive.com. Magyarországon az alapmodell 16,5 millió forintba fog kerülni, a Q4 40 ára 19,5 millió forint lesz, míg a csúcsmodell 21,5 millió forintról indul. A Sportback kivitelek ára még nem ismert.