Automotive Hungary 2019

A Magyar Gépjárműipari Egyesület és a Hungexpo az idén hetedik alkalommal rendezte meg az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást. Vele egy időben jelentkezett az Autótechnika-Autodiga szakkiállítás is. Az idei rendezvényen 15 ország 200 kiállítója mutatta be termékeit, innovációit. Az elmúlt években az Automotive Hungary a régió egyik legfontosabb szakmai eseményévé vált.

A négy magyarországi autógyár – az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki – mellett számos, a saját területén meghatározó cég, köztük beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek is jelen voltak a kiállításon.„A magyarországi autóipar az elmúlt kilenc évben több mint duplájára emelte a kibocsátását, miközben 34 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, tehát a termelékenység is jelentősen nőtt. 2019 első 8 hónapjában 12 százalékkal bővült a magyar járműipar, miközben a német járműipar 10 százalékkal zsugorodott” – hívta fel a figyelmet György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért felelős államtitkára a megnyitón. Hozzátette, hogy a kormányzat piackonform eszközökkel erősíteni akarja a hazai gazdaságpolitikát és az autóipari cégek vezetőit arra kérte, hogy ha lehetőségük van rá magyar beszállítókkal dolgozzanak együtt.

A szervezők az idén másodszor hirdették meg az Automotive Hungary kiállítás innovációs termékdíj pályázatát négy kategóriában, a nagydíjakat és a különdíjat a megnyitón adták át. Innovációs Nagydíjban részesült a Trumpf Hungary Kft. a TrueLaser Station 5005 TrueDisk Pulse 421 zöld lézeres megmunkáló celláért, a Varinex Informatikai Zrt. az AUTODESK Fusion 360 újgenerációs terméktervezői platformért, az ABSOLUT CNC Kft. a Hanwha Precision Machinery kollaboratív robotért. Különdíjat kapott a High Quality Support and Consult Kft. a Company Operations System rendszerért, a Proprerus Kft. az Oilex olajfelszedő anyagért.Az Innovációs Nagydíj zsűrije, a MAGE főtitkára, Kilián Csaba, az autopro.hu ügyvezetője, Szammer István és dr. Takács János a GTE elnöke volt.

A győri Arrabona Racing Team nyerte az első helyet és az azzal járó 500 ezer forintos jutalmat. Fotó: autopro.hu

Az Automotive Hungary kiállításon TechTogether mérnökhallgató versenyt szervezett az autopro.hu, amelyen 16 csapat csaknem négyszáz tagja vett részt.

A hagyományokhoz híven jelentkezett a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) Ipar 4.0 konferenciája is, mely a digitalizáció, a fejlesztési projekt tervezése és megvalósítása és a smart factory témáit vitatta meg. A Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára, Kilián Csaba által moderált kerekasztal résztvevői Marc Eckstein, ügyvezető, thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., Győri Imre, ügyvezető igazgató, Magyarmet Finomöntöde Kft., Uwe Mang, gazdasági ügyvezető igazgató, Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft., és Thierry László, ügyvezető igazgató, ElringKlinger Hungary Kft. voltak.

A MAGE-HIPA B2B beszállítói fórum a tavaly már nagy sikerrel lezajlott program mintájára idén is egyedi üzleti lehetőségeket nyújtott a beszállítók és beszerzők részére. A zártkörű fórum célja az volt, hogy a beszerzők számára lehetővé tegye az előzetes minőségi szűrőn már átesett, ugyanakkor a beszerzők számára ismeretlen beszállító cégek megismerését, velük való személyes tárgyalást, és az esetleges későbbi üzletkötést.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett „Innovatív utakon az autóipar” című konferencián elsősorban az Ipar 4.0 integrálásáról, a szinergiák kihasználásáról, az egyetemi – ipari együttműködésekről, a tudástranszferről és a piacok működéséről esett szó.

A rendezvényt záró „Mesterséges Intelligencia és Autóipar ” konferencia a Pannon Business Network (PBN) regionális gazdaságfejlesztő szervezet által megrendezett esemény volt.