Új eredmények a szakember-utánpótlásban – a BPW-Hungária Kft. friss hírei

BPW-Hungária Kft. Műszaki Képzőközpontja tíz éves lett; továbbá átadásra került az első BPW Napszekér díj is. A BPW-Hungária Kft. a kezdetektől, azaz 1991-től kiemelt szerepet vállal a szakember-utánpótlás nevelés területén.

 Tíz éves a BPW Hungária Kft. Műszaki Képzőközpont

E törekvésben mérföldkő volt a 2008-as év: ekkor kezdte meg működését a vállalat saját Műszaki Képzőközpontja. Az 1.100.000 eurós beruházással létrehozott tanműhelyben duális szakképzés keretében a hegesztő, a gépi forgácsoló, illetve a mechatronikai technikus szakmához kapcsolódó gyakorlati ismereteket sajátíthatják el a tanulók.

A tanműhelyből kikerülő tanulók – mint későbbi munkavállalók – kulcsfontosságú szerepet töltenek be a BPW-H munkaerő-utánpótlásában: az elmúlt tíz évben 177 fő tett sikeres szakmai vizsgát, többségük jelenleg is a vállalat munkatársa.

A BPW-H évek óta aktív pályaorientációs tevékenységet folytat, évről évre több rendezvényen vesz részt, hogy elérje és megszólítsa a pályaválasztás előtt álló tanulókat. A tíz éves jubileumot november 24-én, szombaton rendhagyó Tanműhelyi nyílt nap keretében ünnepelte.

Mándli Péter ügyvezető igazgató és Novák Tibor HR vezető felvágják a tortát
Mándli Péter ügyvezető igazgató és Novák Tibor HR vezető felvágják a tortát

 

A rendezvényen Mándli Péter ügyvezető igazgató és Novák Tibor HR vezető köszöntötte a megjelenteket, majd lehetőség nyílt a működő tanműhely megtekintésére. A vállalat színes programokkal várta az érdeklődőket, melyek közül a legnépszerűbb a gyárlátogatás volt. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről két pályaválasztási tanácsadó, Holczapfel Tünde és Firisz Anita is segítette szakmaválasztásban bizonytalan diákokat és szüleiket. Emellett a rendezvény ideje alatt grafológiai pályaválasztási tanácsadáson is részt lehetett venni. A felsőoktatás iránt érdeklődő látogatók a duális gépészmérnökképzésről is informálódhattak a GÉP-ÉSZ standon, ugyanis a vállalat kiemelten, akár duális ösztöndíjjal is támogatja a tanműhelyi tanulók továbbtanulását.

A BPW-s játékokkal berendezett játszóház, az ajándék bögre, a tea, a sült gesztenye, a harapnivaló, a fotófal és a népszerű Rádió1-es élő kívánságműsor a Nyílt nap sokszínűségét volt hivatott biztosítani. A születésnapi rendezvényen torta, pezsgő és nyeremények is vártak a több mint 200 résztvevőre.

Amellett, hogy a korábbi évekhez hasonlóan aktívan hirdette a vállalat a rendezvényt, a térségbeli általános iskolákat korábban nem megszokott módon szólította meg: a Nyílt napra legtöbb diákot felvonultató iskola egy 160.000 Ft értékű LEGO robotot nyert a vállalattól. A felhívás sikeresnek bizonyult: az Oladi Általános iskola, szervezett buszjáratokkal, több mint 120 felső tagozatos tanulót mozgósított a rendezvényre. Köztük rengeteg lányt is, amely egybevág a vállalat hosszú távú céljaival: minél több diáklányt bevonzani a műszaki szakképzésbe.

Ezzel a törekvéssel a társadalom számára is kiemelten fontos cél megvalósítását támogatja: a műszaki pálya felé orientálja azokat a diákokat, akik egyáltalán nem találkoztak a műszaki pálya nyújtotta karrierlehetőségekkel vagy még bizonytalanok a szakmaválasztásban.

Átadásra került az első BPW Napszekér díj

A szombathelyi BPW-Hungária Kft. a régió egyik leginnovatívabb vállalata, ahol 50 fős termékfejlesztő csapat dolgozik az agrárgépipari futóművek tervezésén és fejlesztésén. A vállalat mérnökei több szabadalommal is büszkélkednek, és folyamatosan újabb, egyre modernebb, speciális igényeket kiszolgáló termékekkel szólítják meg a vevőket. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha a fiatal tehetségek figyelmét – lehetőleg már a tanulmányaik ideje alatt – felkelti a BPW és az itt folyó szakmai munka, és végzés után ide jönnek dolgozni.

Mándli Péter ügyvezető igazgató átadja a díjat Dóczi Barbarának

Ezt hivatott szolgálni a BPW Napszekér díj, melyre a legalább 6t tengelyterhelésű trailer témakörben szakdolgozatot/diplomamunkát készítő hallgatók jelentkezhetnek. A pályázat célja olyan tehetséges fiatalok ösztönzése és díjazása, akik a kiírásban szereplő témában innovatív, újszerű, saját ötletet tartalmazó szakdolgozatot/diplomamunkát készítenek.

Dóczi Barbara Napszekér díj 2018

A pályázatot – hagyományteremtő szándékkal – először 2018-ban írta ki a vállalat. A három tagú bíráló bizottság Dóczi Barbara szakdolgozatát értékelte a legjobbnak, így az első BPW Napszekér díjat, az oklevelet és a vele járó jutalmat Barbara vehette át, aki a BPW Fejlesztési Központ tesztmérnöke, és munka mellett végezte el a járműmérnöki MSc képzést.

A német BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata, a több mint 1500 főt foglalkoztató BPW-Hungária Kft. nehézfutóművek, futóműrendszerek előállításával, illetve agrárgépipari termékek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik.t pályázat feltételei elérhetőek a vállalat honlapján. Beadási határidő: 2019. július 31.

A német BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata, a több mint 1500 főt foglalkoztató BPW-Hungária Kft. nehézfutóművek, futóműrendszerek előállításával, illetve agrárgépipari termékek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik.