Konzultációs határidők a Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszeréről

Három tervezetet bocsátott szoros határidővel társdalami konzultációra az Európai Bizottság az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerével kapcsolatosan. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikáért Felelős Helyettes Államtitkársága felé is érdemes jelezni az online platformon beadott észrevételeket.

Az illetékes szakértői munkacsoportokban az elmúlt hónapok során már megvitatott konzultációra szánt anyag angol nyelven érhető el. Az Ingyenes kiosztás részletszabályairól szóló rendelet tervezete a 2011/278/EU bizottsági határozatot váltja majd fel.  A Bizottság felé történő online véleményezési határidő november 23. A rendeletet a 2019. évi, a 2021-től kezdődő időszak ingyenes kiosztásához szükséges adatszolgáltatáshoz is már alkalmazni kell. A hitelesítésre és akkreditálásra vonatkozó rendelet tervezet online felületen történő véleményezési határideje november 26. Utóbbi már a 2019. évtől is változásokat eredményez. A konzultációra bocsátott harmadik téma a Kibocsátások nyomon követésére és jelentéstételekre vonatkozó rendelet tervezete, amely a 601/2012/EU bizottsági rendeletet váltja majd fel, s melynek online véleményezési határideje a Bizottság felé  november 26.

A négy hetes konzultációt követően a Bizottság elfogadja a jogszabályokat, majd két hónapos ún. scrutiny eljárás kezdődik az Európai Parlament és a Tanács részvételével. Ezen scrutiny eljárás során a szöveg már nem változhat, a Tanács és az Európai Parlament a szöveget csak elfogadhatja vagy elutasíthatja. Ezt követően fog megtörténni az új jogszabályoknak az EU Hivatalos Lapjában való kihirdetése és hatályba lépése. A Bizottság legfrissebb ütemezése szerint ily módon, például az ingyenes kiosztás részletszabályairól szóló rendeletet idén az év legvégén, vagy a jövő év elején elfogadhatják, majd  két-három hónap múlva akár hatályba is léphet. A jogharmonizációt igénylő rendelkezések hazai átültetése a jövő év első félévében várható.