Tovább bővült a MAGE – így zajlott a szervezet közgyűlése

A Hungexpo területén zajló Automotive Hungary, Ipar Napjai és MACH-TECH kiállítással párhuzamosan tartotta meg éves rendes közgyűlését a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE).

A MAGE közgyűlésén a szervezet elnöke, Krisztián Róbert ismertette az autóipar legfontosabb számait: 2023-ban 16,7 százalékkal bővült az összeurópai újautó-piac, az akkumulátoros elektromos hajtással rendelkező autók aránya 12-ről 14,8 százalékra nőtt egy év alatt, de nőtt a hibridek aránya is, így nem meglepő, hogy a belső égésű motorral szerelt autók részaránya kisebb lett. Erre szükség is van, az Európai Unió elvárásai szerint ugyanis 2030-ra 37,5 százalékkal kell csökkenteni a 2019-es károsanyag-kibocsátási értékeket az autóiparban, 2050-re pedig nullára, azaz száz százalékkal kell csökkennie az értéknek – sőt, amennyiben az EU döntéshozói nem változtatnak a terveiken, akkor 250 helyett már 2035-re el kell érni, hogy az unióban csak zéróemissziós autókat helyezhessenek forgalomba.

Az elektromobilitás terjedése mellett az előző években komoly kihívást okozott a járműipar számára a koronavírus-járvány, a chiphiány, míg az orosz-ukrán háború, az infláció és az energiaárak elszállása még mindig éreztetik a hatásukat.

Egyre bővül a MAGE

Az elnöki beszámolót követően Kilián Csaba ügyvezető-főtitkár tájékoztatta a tagokat az egyesület fejlődésének eredményeiről. A szervezet az elmúlt években folyamatosan bővül. A közgyűlésen bemutatott adatok szerint 2023-ban már 73 taggal rendelkezik a MAGE, ebből 62 rendes tag, 11 pártoló tag. A 2023-ban belépett új tagvállalatok a következők: ACPS Automotive Hungary Kft., Chervon Auto Kft, Duvenbeck Immo Logsztikai Kft., EMIKA Zrt., HTCM Magyar Forgácsolástechnikai Kft., Iron-Tech Kft., Jaguar Land Rover Hungary Kft., NIO Power Europe Kft. és a PATA Kft.

Az idei évben is számos új tagot sikerült bevonzani a szervezetbe, 2024-ben eddig a következő vállalatok léptek be a MAGE-ba: CATL Contemporary Amperex Technology Hungary Kft., Ecseri Kft., Feintool System Parts Tokod Kft., GSP Global Solution Provider, Kontron Hungary Kft., Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda, Villkász Kft. és Wescast Kft.

A magyar gépjárműipar hatékony képviselete

A MAGE tagvállalatai felelnek a magyar gépjármű-export 93, az összes hazai járműipari beruházás 80, a teljes hazai gépjárműipari termelés 90 és az összes hazai autóipari K+F+I beruházás 90 százalékáért. A MAGE érdekvédelmi tevékenységének is köszönhető, hogy a GFM – az Audi Hungaria kezdeményezésére – támogatja az 5G ipari frekvencia sáv kialakítását. A szervezet fontos szerepet töltött be az EU-Nagy-Britannia megállapodás kapcsán az elektromos autókra és az akkumulátorokra vonatkozó szabályok kialakításában azzal, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban szakmai egyeztetéseket folytatott.

A hazai járműipar és tagvállalatai hatékony érdekképviselete érdekében a MAGE szoros együttműködésben áll a meghatározó járműipari és kormányzati szervekkel, mint az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA), a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), valamint a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal.

Az egyesület képviselteti magát a legjelentősebb hazai autóipari rendezvényeken társszervezőként – így az Automotive Hungary-n, a Portfolio-MAGE Járműipari Konferencián, valamint az autopro.hu-val közösen szervezett Techtogether+ rendezvényen.

Fotók: Hungexpo