Újabb K+F beruházásba kezd Schaeffler Szombathelyen

A német tulajdonosi hátterű Schaeffler Savaria Kft. 5,2 milliárd forintnyi értékben kutatás-fejlesztési projektet valósít meg a szombathelyi üzemében a hibrid és teljesen elektromos járművekhez való alkatrészek területén, amihez az állam 1,3 milliárd forint támogatást nyújt, így elősegítve száz új, kifejezetten mérnöki tudásra alapozott munkahely létrehozását.

A beruházás bejelentésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a cégcsoport egyik vezető kutatás-fejlesztési egysége Szombathelyen lesz az elektromos motorok vonatkozásában, illetve hangsúlyozta, hogy a világ útjain futó minden tizedik autóhoz ebben a gyárban készült a tengelykapcsoló vagy a lendkerék. Kitért arra is, hogy a projekt önmagán túlmutató jelentőséggel bír, mert a magyarországi üzem már most is 93 százalékos exporthányaddal dolgozik, ráadásul a vállalat kiváló együttműködést folytat több hazai egyetemmel is, ami a felsőoktatás átszervezésének sikerét tanúsítja.

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott a beruházásról, „büszkén jelentjük be az e-mobilitás kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlegünk továbbfejlesztését. Magas hozzáadott értékű kutatással erősítjük kiemelt pozíciónkat a magyarországi piacon és a Schaeffler-csoporton belül egyaránt. Célunk már nemcsak új komponensek és alrendszerek fejlesztése, hanem egy szintet lépve, komplett hajtásrendszerek, integrált hibrid és elektromos hajtáslánc modul következő generációjának fejlesztése. Komplex műszaki megoldásokat kínálunk energiahatékony multimode hibrid hajtáslánc platformra.” Kiemelte, „tevékenységünk keretében az e-mobilitás kutatás fejlesztési részlegünket közel 150 főre tervezzük növelni, amelyhez köszönjük a magyar kormány vissza nem térítendő, K+F programján keresztül nyújtott támogatását! Reméljük, hogy tevékenységünkkel hozzájárulunk az innovatív autóipari technológiák fejlődéséhez Magyarországon.”

A pályázat keretében elnyert támogatáshoz felelősségvállalásokat is tett a folyamatosan növekvő Schaeffler Savaria Kft.: 150 főre nő az e-mobility kutatás-fejlesztési részleg munkatársainak száma.

Dinamikusan fejlődő beszállító

A szombathelyi Schaeffler a Schaeffler-csoport egyik legnagyobb termelő üzemeként többször bizonyította innovatív kiválóságát. Folyamatosan gyarapítja szakmai kompetenciáját, fejleszti technológiai tudását. Jelen pillanatban több mint 3500 munkavállalóval működik, így a régió legnagyobb munkáltatója. Autóipari beszállítóként komponensek előállításával foglalkozik gépjárművek hajtásláncához. Két termelő üzemmel, emellett kutatási és fejlesztési központtal is rendelkezik, amely komoly erőt jelent az új technológiák fejlesztéséhez. Szorosan együttműködik egyetemi partnerekkel, hogy kineveljék a mérnökök következő generációját. Jelenleg több mint 50 hallgató tanul duális képzésük keretében. Ez szám jövőre a terveik szerint közel duplájára növekedhet.

A Schaeffler Savaria Kft. 2021-ben nyitotta meg zöldmezős beruházás keretében 30 hektáros területen a második szombathelyi üzemét, ahol elektromos motor komponenseket gyárt és fejleszt. A beruházáshoz a vállalat hosszútávú kötelezettségvállalások mellett több mint 5 milliárd forintértékben kapott vissza nem térítendő támogatást a magyar kormánytól. Azóta az üzemben sikeresen elindult a sorozatgyártás több járműgyártó partner részére.

A dinamikusan fejlődő vállalat mindkét szombathelyi telephelyén jelenleg is több beruházás zajlik. Szigeti Tibor hangsúlyozta, „Vállalatunk stabil, megrendelésállományunk növekszik, a jövő bizakodással tölt el minket. További munkahelyeket hozunk létre, folyamatosan bővülünk. Sikereink közösek.”