Drónokkal fejleszti raktározását az S.E.G.A. Hungary

Az ellátási láncok problémáin akár a nagy, akár a kisebb, de modern, magaspolcos raktárakban is sokat segíthetnek a drónos megoldások, így emellett tette le voksát a miskolci Starters E-Component Generators Automotive Hungary Kft. A technológiával a vállalat nem csupán egészségügyi és biztonsági kockázatait, de költségeit is jelentősen csökkentheti.

A globális autóalkatrész gyártó Starters E-Component Generators Automotive magyar leányvállalata az S.E.G.A. Hungary Kft. magas minőségű hajtáslánc-komponenseket fejleszt és gyárt Miskolc mellett egy 50 ezer négyzetméteres gyárban, amelyhez egy közel négy futballpályányi méretű, hatalmas raktárcsarnok is kapcsolódik.

Az S.E.G.A. Hungary raktárcsarnokának folyamatoptimalizálása során a dróntechnológia mellett tette le a voksát. Szigorú előírások alapján átvizsgálták a teljes megoldást, amellyel szemben elvárás volt, hogy könnyen integrálható legyen a meglévő munkafolyamatokba. Az S.E.G.A. végül öt drónt vásárolt, a DJI eszközeire épülő hazai megoldás révén jelentősen csökkentek az egészségügyi és biztonsági kockázatok, továbbá nőtt a hatékonyság. A rendszeres készletellenőrzés munkaerőköltsége legalább 3-5 millió forintot tesz ki egy átlagos raktárban, amelyet mintegy harmadával képesek csökkenteni a drónok, de például az emberek magasba emelésének veszélyei és költségei is jelentősen, 80-90 százalékkal csökkenthetők. Az adott projektben a leltározáshoz mintegy 80 százalékkal kevesebb műszaki felszerelést vettek igénybe.

A raktárosból lesz a legjobb drónpilóta

A raktári dolgozók többsége lelkes, önként jelentkezik drónpilótának. Az alábbi videóból pedig kiderül, hogy miként működik ez a remek hazai fejlesztés.

De hogyan zajlik egy ilyen oktatás? A drónpilóta jelölteknek kétnapos képzésben volt részük. Először elméleti oktatást kaptak az aerodinamika alapjairól, például, hogy hogyan működnek a drónok, és milyen törvények és szabályok vonatkoznak a használatukra. Az első délutánon pedig lehetőségük volt összeszerelni a drónokat és megtanulni az irányítás alapjait is. A következő napon a bonyolultabb mozgásokat gyakorolták. Ezután ellátogattak a raktárba is, hogy kipróbálják, hogy hogyan történne a tényleges munkavégzés.A legtöbb dolgozó önként jelentkezik drónpilótának, és nagyon könnyűnek és intuitívnak találják az irányítást. „Ez remek módja annak, hogy a munkát szórakoztató tevékenységgé tegyük. A drón irányítása felelősséget igényel, de nem nehéz megtanulni. A raktárkészlet ellenőrzési feladatok világosak és egyszerűek lettek” – mondta Kós Bence, az S.E.G.A. Hungary egyik friss, lelkes drónpilótája.