A thyssenkrupp közel 23 milliárdból bővíti jászfényszarui kapacitásait

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a német thyssenkrupp jászfényszarui gyárkomplexumának bővítése. A telephelyen két gyár található: az egyikben elektromechanikus kormányrendszereket, a másikban motorkomponenseket gyártanak nemzetközi autóipari vevők számára.

Ez utóbbi üzem bővül elektromos motorok rotorjainak gyártásával. A kapacitás-bővítő beruházás révén 8200 m2-rel növekszik a jászfényszarui gyár területe.

Az üzem jelenlegi termelési tevékenységét a folyamatban lévő építési munkálatok, illetve az új termékhez telepítendő új berendezések nem befolyásolják. Az építési munkálatok befejezése 2024 első negyedévében, a gyártás elindulása 2024 harmadik negyedévében várható.

Jelentős kapacitásbővítés

A thyssenkrupp az elmúlt években is sokat fektetett kutatásba és fejlesztésbe. Ennek keretében többek között a belső égésű motorok hagyományos szelepvezérlő rendszereiből kiindulva mintegy tíz évvel ezelőtt fogott elektromos hajtásláncok számára alkalmas új termékek fejlesztésébe és indusztrializálásába. Ma már sikeresen szállít rotorokat ismert autópiaci szereplőknek. A jászfényszarui üzembővítéssel a thyssenkrupp rotorgyártási kapacitása évi több mint kétmillió darabra nő. A komponensek túlnyomó részét német prémium autógyártóknak szállítják majd.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elértük ezt az újabb jelentős mérföldkövet. A jászfényszarui rotorgyártás 110 új munkahelyet teremt, és megfelel az autóipar jövőbeni igényeinek. Elkötelezettséggel, rugalmassággal és kreativitással a nehéz helyzetekben is megtaláljuk a jó megoldást. A thyssenkrupp hosszú távon tervez Magyarországon, ezért tovább folytatja fejlesztéseit az országban.”- emelte ki Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője.

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője átvette a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Magyar Leventétől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesétől

A bővítés bejelentését követően miniszterelnöki előterjesztés alapján Novák Katalin köztársasági elnök magyar–német gazdasági együttműködés további elmélyítéséhez hozzájáruló, a magyar járműipar utóbbi években tapasztalható dinamikus fejlődését elősegítő sikeres vezetői munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Marc de Bastos Eckstein részére, amelyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese adott át.

A thyssenkrupp Magyarországon

A thyssenkrupp sikertörténete 1999-ben kezdődött Magyarországon, amikor magyar mérnökök és a thyssenkrupp közösen új, elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésébe fogtak. A vállalat mára bekerült a 100 legnagyobb hazai foglalkoztató és a legkedveltebb munkahelyek közé is, és ott van az első 50 exportbevételt produkáló hazai vállalat között. 2015-től kezdődően a thyssenkrupp összességében több mint 150 milliárd forint beruházást hajtott végre Magyarországon.

A vállalat hazánkban K+F tevékenységgel, gyártással és összeszereléssel is foglalkozik: Budapesten működik a vállalat közel ezer mérnököt foglalkoztató elektromos és elektronikai kompetencia központja, amely a veszprémi, szegedi és győri autóipari mérnöki szolgáltató-központokkal közösen dolgozik a jövő kormányrendszerein. Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít a thyssenkrupp, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet, valamint egy Steel Service Center-t is működtet. A vállalatnak jelenleg több mint 3200 munkatársa van Magyarországon.