Innovációs élményközpontot nyitott a Bosch Rexroth Budapesten

A CU.BE a legmodernebb technológia élményét nyújtja.

Átadták Budapesten a világon a második CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációsélményközpontot, ahol a hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója, a BoschRexroth az ipari digitalizáció legújabb eszközeinek segítségével mutatja meg, mire képes amodern gyártástechnológia. Miniatűr Ipar 4.0-s gyártósor, okos szerelőállomások, együttműködőrobotok, digitális iker, hálózatba kapcsolt hidraulika és energiahatékony megoldások segítik alátogatókat, hogy az interaktív térben elmélyüljenek a negyedik ipari forradalom vívmányaiban.

Az élményközpont közös gondolkozásra is ösztönöz, hogy a Bosch Rexroth, ipari partnerei és az egyetemi, akadémiai szféra együtt fejlesszék tovább azokat a megoldásokat, amelyek még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a termelést. Emellett edukációs céllal minden technológia iránt érdeklődő diákot, valamint szervezeteket is várnak a CU.BE-ba. A Bosch Rexroth budapesti telephelyén létrehozott CU.BE egyszerre digitális élményközpont és az együttműködést, együtt gondolkodást ösztönző innovatív tér, amely nemcsak bemutatja a negyedik ipari forradalom vívmányait, de mindenki – ügyfelek, szakemberek, diákok – számára kipróbálhatóvá és érthetővé is teszi a legmodernebb eszközök és folyamatok működését.

Az innovatív élményközpontban tucatnyi interaktív alkalmazással mutatják be, miként növelik a hatékonyságot és segítik a fenntarthatóságot az egymással kommunikáló, hálózatba kapcsolt modern eszközök, és hogyan lehet akár régebbi eszközöket hatékonyan bekapcsolni a digitalizált gyártásba. A CU.BE-ban az ipari szereplőkkel, valamint az egyetemi és akadémiai szféra tagjaival közösen tervezhetnek újításokat, fejlesztéseket, szabhatnak egyedi igényekre meglévő rendszereket.

„A Bosch úttörő az Ipar 4.0 technológiák területén, továbbá az innovatív gyártási megoldások vezető szolgáltatója. A jövő technológiáit fejlesztjük. Ahhoz, hogy ebben újabb és újabb eredményeket érjünk el, egyre inkább szükség van az együttműködésre. Ezért olyan ökoszisztémát építünk, amelyben ipari partnereinkkel, a felsőoktatás résztvevőivel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatunk azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek mindennapjainkba. Ennek a munkának az egyik egyedülálló helyszíne a CU.BE” – mondta Szászi István, a Bosch csoportvezetője Magyarországon és az Adria régióban.

Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója

„A Bosch Rexrothnál a legújabb technológiákat használjuk a mozgatásra, ipari partnereinkkel,vevőinkkel együttműködve, az ő igényeikre szabva fejlesztünk fenntartható és hatékonymegoldásokat, hogy a bolygót jobb hellyé tegyük. A CU.BE-ot egy olyan nyitott térnek álmodtuk meg,ahova az ipar minden szereplőjét várjuk közös gondolkodásra és eszmecserére, továbbá minden érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni az ipari technológia jövőjéről” – tette hozzá Ács István, aBosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Mini gyártósor, digitális iker és kollaboratív robotok az interaktív élménytérben

A németországi Ulmban található Bosch Rexroth központban két éve megnyílt CU.BE tapasztalataitfelhasználva alakították ki a budapesti élményközpontot, amelybe egyaránt telepítettek számosiparágban jelenleg is működő megoldásokat, valamint a hétköznapokban is használt és ismerteszközöket. Például bármilyen ketrec vagy biztonsági felszerelés nélkül tesztelhető olyankollaboratív robot, amelyik a gyártósoron dolgozó munkavállalókat segíti.

Olyan ipar 4.0-s miniatűr gyártósort is összeállított a Bosch Rexroth, amely bepillantást nyújt a gépek összekapcsoltsága, az adatkommunikáció és a diagnosztika által nyújtott lehetőségekbe, és oktatásra, továbbképzésre is alkalmazható. Okos szerelőállomáson próbálhatja ki a látogató, hogyan segítenek a digitális rendszerek az alkatrészek megfelelő összeszerelésében. A CU.BE-ban holografikus szemüvegsegítségével a digitális iker technológiát is ki lehet próbálni, amely a tesztelésben, valamint a távolikarbantartásban ad egyedülálló lehetőséget. Emellett hálózatba kapcsolt hidraulikus rendszerek, abelső logisztikában résztvevő autonóm robotok és energiahatékony megoldások mutatják meg, milyeneszközökkel segíti a Bosch Rexroth a fenntartható és energiahatékony gyártást.

A CU.BE-ban olyan mindennapi eszközök modern technológiai háttere is látható, mint az országútmellett füvet nyíró gépi kasza, amely körbevágja az útjelző oszlopokat, amit a Bosch Rexroth apartnercégével együttműködésben hozott létre, valamint egy csúcsminőségű karos kávéfőző,amely finomvezérelhető hidraulikus munkahengerének köszönhetően tökéletes nyomást biztosít alegfinomabb kávé készítéséhez.

Diákok és egyetemisták számára is nyitva áll a CU.BE

A CU.BE-nak az edukációban is fontos szerepet szánnak. Nemcsak belső oktatásokat szerveznekaz innovatív élményközpontban, hanem diákoknak, egyetemistáknak és minden érdeklődőneklehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjék a legmodernebb ipari automatizálási technológiákatés az azt fejlesztő szakembereket. Mindezt azért, hogy a látogatók tapasztalatokat szerezzenek alegújabb technológiák gyakorlati felhasználásáról. Az érdeklődők részt vehetnek a CU.BE szakmaiés tematikus rendezvényein, workshopjain is.