Év befektetői között a MAGE tagvállalatok

A hagyományoknak megfelelően idén is kiosztották a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismeréseit az „Év befektetője” gálán, ahol kilenc kategóriában hirdettek győztest. A díjakat Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Joó István, a HIPA vezérigazgatója adta át.

Az „Év befektetője” gálán minden esztendőben az elmúlt év legjelentősebb beruházásai részesülnek elismerésben. A 2022-es átadáson több új díjkategória is megjelent, illetve néhány korábbi valamelyest átalakult. A MAGE tagvállalatok élen járnak a hazai befektetői környezet alakításában, három kategóriában is kiemelkedő eredményeket értek el a 2022-es esztendőben.

Befektetői életműdíj, Mercedes-Benz

A Magyarországon 2012 óta termelést folytató Mercedes-Benz a magyar gazdaság egyik meghatározó befektetője és munkaadója. A világon kizárólag a kecskeméti üzemben készül a CLA Coupé és a CLA Shooting Brake, míg az első Magyarországon, sorozatban gyártott tisztán elektromos meghajtású járművet, az EQB-t Kínát leszámítva a teljes világpiacra szintén egyedül a magyar telephelyen gyártják. A német vállalat a kezdetektől folyamatosan fejleszti kecskeméti üzemét, legutóbb 2022 júliusában jelentette be, hogy több mint egy milliárd eurós beruházást hajt végre az elektromos hajtásra való átállás érdekében, aminek keretében új összeszerelő és karosszéria gyártósorokat telepít. A vállalat legutóbb elkészült fejlesztésének köszönhetően 2022 őszén megkezdődött a termelés a cég új présüzemében, amely még több „Made in Kecskemét” alkatrésszel látja el a Mercedes-Benz globális termelési hálózatát. A Mercedes-Benz magyarországi operációja 2021-ben elérte a másfél milliós legyártott darabszámot.

Az év K+F beruházója, Continental Csoport – Continental Automotive Hungary Kft.

A Continental csoport jövőbemutató autóipari fejlesztőközpontokkal, tesztpályával, hat gyárral, regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen Magyarországon. Veszprémi fejlesztő központjában már 2001 óta biztosítja a legújabb generációs járműdinamikai és menetbiztonsági megoldásokat ügyfeleinek. A kollégák Kelet-Európa legnagyobb, saját tulajdonban lévő tesztpályáján elektronikus vezérlésű fékrendszerek és azok komponenseinek fejlesztésén és tesztelésén dolgoznak egy balesetmentes jövőért. A budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központ 2018-ban indult útjára, majd tevékenységük a 2022 szeptemberében létrejött Alkalmazás-fejlesztési Központtal egészült ki. A két központhoz 2022 végén csatlakozott szegedi és debreceni tevékenységének elindításával a Continental Autonomous Mobility Hungary, amely több mint kétszáz munkatárssal, immár országos szoftverfejlesztési hálózattal dolgozik vezetéstámogató és automatizált járművezetéshez kapcsolódó technológiák fejlesztésén.

Az év beszállítója, Titán’94 Kft.

A TITÁN’94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. egy 100%-ban magyar tulajdonú kkv. A vállalat szerszámgyártással, préseléssel, és hegesztéssel foglalkozik, ami lőrinci telephelyén kiegészült egy új hőkezelő- és szerszám gyártócsarnokkal. A 90 főt foglalkoztató vállalkozás 27 éve a Magyar Suzuki Zrt. közvetlen beszállítója, de a stabilitás érdekében járműipari tevékenysége mellett elektronikai, szaniter termékeket is gyárt, és többek között olyan partnereket szolgál ki, mint például a Toyo Seat, a VNT Metal Hungary, az ICS Automotive és a WMU Bavaria. A TITÁN ’94 az utóbbi négy évben indult fejlesztési projektek keretében összesen több mint 1 milliárd forintot fordított eszközparkjának, informatikai rendszerének, valamint infrastruktúrájának fejlesztésére.