Napelemparkkal bővített a Hajdu Zrt.

Napelemparkot adtak át a Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. téglási telephelyén. A 180 millió forintos beruházás egy több mint 1,6 milliárd forintos fejlesztés részeként valósult meg, amelyhez a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében összességében csaknem 780 millió forint támogatást nyújtott a kormány – közölte a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára a helyszínen.

Tóth Tibor emlékeztetett rá, hogy a kormány 2015-ben indította el a nagyvállalati támogatási programot: tavaly év végéig mintegy 250 vállalat kapott több mint 200 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, a program keretében országszerte csaknem négyezer új munkahelyet hoztak létre.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a 2010-es években a polgári kormány következetesen végigvitt gazdaságpolitikával rakta le a magyar gazdaság alapjait. Ma több mint 4,7 millióan dolgoznak, a munkanélküliség 3,4 százalékon áll és „mire a válság véget ér, készen állunk arra, hogy ismét új lendületet adjunk a magyar gazdaságnak” – mondta.

Meg kell őrizni az eredményeket

Tóth Tibor azt mondta, a februárban a szomszédban kitört háború a Nyugat által hozott gazdasági szankciók hatására ma már egy globálisan kibontakozó gazdasági válság forrásává vált.

Ezért a legfőbb azonnali célnak nevezte a háború okozta káros hatások és a szankciós infláció mérséklését, az energiaellátás biztosítását, a munkahelyek védelmét, vagyis a sokéves munkával elért eredmények megvédését.

Hozzátette: a kormány ezért döntött úgy, hogy a háborús válság ellenére minden megkezdett beruházást befejez: jelenleg 9400 milliárd forint állami beruházás van folyamatban, amivel párhuzamosan segítséget nyújtanak a kis- és középvállalkozásoknak, illetve a magyar nagyvállalatoknak is.

A távolabbi célok között említette Tóth Tibor, hogy „a háborús válság végén a pozitívumok nyomjanak többet a latban, éppen úgy, ahogy Magyarországon a járvány esetében is történt.”

„2023 végén, 2024 elején visszatérhetünk az egyensúlyi növekedési pályára, 2024-től 4 százalék körüli GDP-bővüléssel és 3 százalék alatti hiánnyal számolunk” – tette hozzá az államtitkár.

Költségcsökkentés és zöldítés egyszerre

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu cégcsoport alelnöke azt mondta: első napelempark-beruházásukkal stabilizálják az energiaellátásukat, csökkentik a költségeket, a zöld energia felhasználása pedig illeszkedik a megújuló energiát felhasználó termékgyártásukhoz is.

Kovács Zoltán, a Hajdu Infrastruktúra Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: az első ütemben megvalósult napelempark évente 585 ezer kilowattóra áramot termel, ami a cég áramfogyasztásának 20 százaléka. A beruházás 1,6 év alatt térül meg – fűzte hozzá.