Tantermet avattak: A Dana Hungary és a Bercsényi-iskola együttműködése

Egyedülálló technológiát felsorakoztató oktatótermet alakított ki a Bercsényi-iskolában a Dana Hungary Kft., így segítve a diákok szakmai fejlődését.

A Dana Hungary Kft. és a Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum együttműködésében Dana Tréning Központot hoztak létre az iskolában. A gépjármű-mechatronikai oktatóterem két helyiségből áll, az egyikben a gyakorlatot, a másikban az elméletet sajátíthatják el a tanulók. A tegnapi átadón Németh Zsolt igazgató arról beszélt: mindig nagy hangsúlyt fektettek a fiatal tehetségek képzésére, de a 2020-ban kezdődött hároméves mechatronikai duális szakképzésük jelentős állomás az intézmény történetében.

A duális képzés remek lehetőség

– A Danánál mindig nagy hangsúlyt fektettünk a tehetséggondozásra. Évek óta működik vállalatunknál a duális képzés és a példaként szolgáló gyakornoki program, amelyeknek köszönhetően számos fiatal kezdhette meg szakmai pályafutását a nálunk megszerzett tudásával – mondta a Dana ügyvezető igazgatója, Charles Wassen. A duális képzés keretében felváltva, heti felosztásban töltik a tanévet a diákok hol az általuk választott vállalatnál, hol pedig az iskolában. A helyiségek felújítása, felszerelése több mint 20 millió forintba került.

A legmodernebb technikák

– Több tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkező tréneri csapatunk felügyelete mellett tanulhatnak a diákok négy gyáregységünkben, ahol kü­lönböző modern technológiá­kat, eszközöket ismerhetnek meg. Betekintést nyerhetnek a fogaskerékgyártásba, de akár a nehézgépjárművek futóműveinek teljes összeszerelési folyamatát is megismerhetik egy teljesen az Ipar 4.0-nak megfelelő gyártási környezetben – tette hozzá Charles Wassen.

Az eseményen elhangzott az is, hogy a tanulók a legmodernebb technikákkal találkozhatnak a Dana Tréning Központban, Győrben pedig 20 ezren dolgoznak az iparban, ezzel a magyar gazdaság egyik zászlóshajója a város.

Szétszedik, összerakják

A két fél együttműködésének célja az volt, hogy a gyárból minél többet jeleníthessenek meg az iskolában. A nehézgépipari váltóktól a hajtásláncokig sok minden látható a két teremben: gyakorlatilag mindennel, amit a Dana gyárt, a diákok találkozhatnak az iskolában. Így akár komplett futóművet is össze építhetnek, megismerhetik a hajtásláncot. A cég mérnökei a legújabb frissítéseket is beküldhetik online, így a tanulók hozzájuthatnak a legújabb fejlesztésekhez. A terem egyik leglátványosabb darabja egy Dana-kékre festett, kifejezetten a tanulóknak készített futómű, amelynek különlegessége, hogy egy gyári termékkel szemben többször sérülésmentesen szétszedhető, összerakható, magyarán: gyakorlatozásra tökéletesen alkalmas. A Dana vezetői azt szeretnék, ha a bercsényisek nemcsak szerelni tanulnának meg, de a gyár életébe is zökkenőmentesen beilleszkednének. A teremben egyszerre tizenkét tanuló gyakorolhat. Jelenleg négy állomás található a teremben, de hamarosan elkészül az ötödik, egy méréstechnikai is.

Az esemény végén a duális szakképzés kialakításáért emlékoklevelet kapott Charles Wassen és a két együttműködő partner több munkatársa.