14 milliárdos beruházás és 200 milliomodik termék a Bosch miskolci autóipari gyárában

Forrás: Bosch

Ünnepélyes keretek között jelentették be a miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft. több mint 14,1 milliárd forintos új beruházását. A 2021-ig tartó projekt keretében új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek, valamint az irodaépületet is bővítik. A bejelentéssel egyidőben mutatták be a miskolci autóipari gyár 200 milliomodik termékét, az iBooster rendszer motorját is. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője, Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója és Jochen Limberger, a gyár műszaki ügyvezető igazgatója.

 

A képen (balról): Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jochen Limberger, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. műszaki ügyvezető igazgatója. | Forrás: Bosch

 

A beruházás meglévő termékek (motorhűtő ventilátor és elektromos kerékpár- hajtómű) új generációit, és további új termékeket (mint például az okoskerék) kiszolgáló gyártósorok működtetését támogatja. A szintén a beruházás részét képező irodaépület-bővítés a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. folyamatos növekedése miatt vált szükségessé. A több mint 14,1 milliárd forint összköltségű technológia-intenzív beruházáshoz a magyar állam egyedi kormánydöntés alapján mintegy 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás formájában járul hozzá. A beruházásnak köszönhetően a miskolci autóipari gyár stratégiai fontossága és globális viszonylatban is kiemelt pozíciója tovább erősödik – nyilatkozta Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

Kompetencia és összekapcsoltság: mérnöki támogatás közvetlenül a gyártás helyszínén

A hatékony gyártáshoz elengedhetetlen a magasszintű termékismerettel rendelkező mérnökök helyszíni támogatása. A miskolci telephelyen a termékfejlesztés során a gyártás helyszínén történik a projektek mérnöki támogatása a speciális vevői igények szerint. Ez biztosítja a meglévő és az új gyártósorok optimális kihasználtságát – mondta el Jochen Limberger, a gyár műszaki ügyvezető igazgatója. Az elektromos járművek esetében a megnövekedett vevői elvárások – hosszabb élettartam, alacsonyabb zajszint, magasabb hatásfok – miatt az új gyártósorok automatizáltsági szintje magasabb lesz, ami új beruházást és magasabb kvalifikációjú munkaerőt igényel. A beruházáson belül kiemelt szerepet kap a világszerte jelenleg egyedül a miskolci Bosch telephelyen gyártott újgenerációs e-bike gyártási, valamint teszt- és fejlesztési funkcióinak megerősítése.

 

Az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja | Forrás: Bosch

 

A miskolci autóipari gyár 200 milliomodik terméke | Forrás: Bosch

 

A 200 milliomodik termékkel is a jövőt alakítja a Bosch

A miskolci autóipari gyár jubileumi terméke az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja, mely az elektromos meghajtás alapfeltételét jelenti, a hibrid- és az elektromos autók fontos részét képezi. Ez a fékrásegítő hatékonyabbá teszi a hibrid és az elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv, illetve az elektronikus kormányrendszer-motor fokozza a biztonságot. Az iBooster jövőformáló megoldásának számít, hogy a fékezés mellett energiavisszanyerésre is használható, így növelhető az elektromos járművek hatótávolsága és tovább csökkenthető a belső égésű motorok károsanyag- kibocsátása. A motort 2014 óta gyártják Miskolcon, azóta ebből a termékből több mint két millió darab gördült le a gyártósorról.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult, járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik és mára 2500 munkavállalót foglalkoztat. A gyárban a termelési tevékenységen túlmenően kutatás-fejlesztési, és egyéb, magas hozzáadott értékű tevékenységeket is végeznek. Az autóipari komponensek mellett a gyár jelentős terméke az eBike meghajtás is, egy rendkívül fejlett és intelligens erőrásegítés-rendszert alkalmazó motoregység. Miskolcról történik a teljes eBike-rendszer – mely magában foglalja a meghajtási egységen, a kijelzőn, az akkumulátoron túl a kábeleket és minden elektromos meghajtáshoz szükséges felszerelést – kiszállítása a világ minden pontjára.